ילדים ובני נוער הם העתיד שלנו. הדרך בה הם גדלים ומתפתחים מעצבת את אישיותם הבוגרת. לצערנו, חלק מהם מצויים במצבי סיכון ומצוקה, כאשר חלק ממצבי הסיכון באים לביטוי בניתוק ממסגרות נורמטיביות. 

מצבים אלה, נובעים בין השאר, מהתמודדות עם קשיים כלכליים, מחלה או מוות של אחד ההורים, קשיים לימודיים, או שונות חברתית ובאים לביטוי מקשיים בתפקוד ועד לסטייה חברתית.

מצבי סיכון אלה פוגעים ביכולת הילדים ובני הנוער לממש את זכויותיהם הבסיסיות לביטחון, הגנה וכבוד. מדובר ברצף של מצבי סיכון שונים, הדורשים התאמה של מענים שונים ומגוונים. 

מצבי מצוקה וסיכון בקרב ילדים ובני נוער:  

  •  החשופים להתעללות או לאלימות.
  • המתמודדים עם קשיי התנהגות או קשיים רגשיים ונפשיים.
  • המצויים במצב של הזנחה מצד האחראים עליהם.
  • החיים בנסיבות היכולות לגרום סיכון: סכסוך גירושין, קושי כלכלי חמור, עליה, מחלות, מוות של אחד ההורים או קושי במסוגלות של האחראי למלא את חובותיו כלפיו.
  • הפוגעים בעצמם או בזולת.
  • אשר עברו על החוק או מצויים בסכנה לעשות כך.

שירותים הניתנים בתחום על ידי האגף:

סיוע במימון מעונות יום לפעוטות בסיכון

וועדת המעונות שבאגף, דנה במקרים של השמת ילדים במסגרות לגיל הרך, תוך השתתפות כספית על פי חוק פעוטות בסיכון. מטרת הסיוע היא לתת מענה לפעוטות בסיכון כתוצאה ממצב סוציאלי לקוי ומצבי חולי ומשבר במשפחה. 

הקריטריונים להשמה ולהשתתפות כספית במעון, דרך האגף לשירותים חברתיים:

  • פעוט עם בעיות התפתחותיות על רקע משפחתי או רפואי.
  • פעוט שצרכיו ההתפתחותיים אינם נענים עקב הזנחה מתמשכת ו/או פעוט מוכה.
  • אחד מהורי הפעוט אינו מתפקד כראוי מחמת: אלימות במשפחה, אלכוהוליזם, התמכרות  לסמים, זנות, עבריינות.
  • אחד מהורי הפעוט אינו מתפקד כראוי מחמת: הפרעה נפשית, מחלת נפש, נכות קשה, פיגור,  מחלה כרונית של אחד מבני המשפחה. 

לכל בקשה,  חובה לצרף אישורים בכתב וכן אישורי הכנסה עדכניים. חשוב לציין שנסיבות כלכליות ואחרות אינן בקריטריונים, להשמה עפ"י החוק. ההחלטה בדבר השמת הפעוט במעון מתוקף החוק ניתנת לאחר דיון בועדת חוק פעוטות בסיכון המתקיימת בנוכחות ההורים.
חשוב לדעת! זכאות להנחה במעונות יום ניתנת גם לחלק מההורים שילדיהם אינו בסיכון, עפ"י קריטריונים שונים שקבעה המדינה. ניתן לפנות לעו"ס המשפחה, על מנת שיסייע במיצוי זכויות אלו.

תוכנית "נתיבים להורות"

תוכנית לטיפול והדרכה משפחתית. התוכנית שמה לה למטרה להעניק טיפול משמעותי להורים, תוך שיתוף בני משפחה נוספים במהלך הטיפול, מתוך הבנה כי הטיפול בהורים מיטיב עם הילדים ומוביל לשיפור התפקוד ההורי והמשפחתי. 
צוות התוכנית בונה "חליפה טיפולית" המתאימה לכל משפחה לפי צרכיה.
הטיפול נמשך כשנה, עם אופציה להארכה בחצי שנה נוספת. 

תוכנית "ראשית"

התכנית עוסקת בתמיכה וטיפוח ההורות, אצל הורים לילדים בגיל הרך (0-6), אך מתאימה גם למשפחות שחלק מילדיהן גדולים יותר. התוכנית מסייעת בקידום  התפתחותם של הילדים. התכנית כוללת עבודה עם ההורים ועבודה על הקשר הורה- ילד.
במסגרת התוכנית, מגיעה  מדריכה  לשעה אחת לשבוע לבית המשפחה לפעילות משפחתית חווייתית ומעשירה שכוללת משחקים והנאה. בנוסף, ההורים נפגשים לשעה בשבוע להדרכה הורית. 

מועדוניות

בעיר נמצאים שתי מועדוניות, המיועדות לילדים מכיתות א-ד שזקוקים לסיוע בתחום הלימודי, הרגשי והחברתי והוריהם מתקשים לתת להם את המענה המתאים.
בל מועדונית -15  ילדים, והיא פועלת חמישה ימים בשבוע לאחר שעות הלימודים ועד השעה 18:30.  כל מועדונית מופעלת על ידי שתי מדריכות מנוסות ומקסימות ומתגברות אותן סטודנטיות ובנות שרות.
במועדוניות סדר יום קבוע הכולל - הכנת שיעורי בית, חוגים, פעילויות, ארוחת ערב ומפגש סיכום יום. 
קשר קבוע מתקיים עם צוות בית הספר ונבנית תכנית לכל ילד/ה בתחילת שנה יחד עם ההורים, העוסי"ם, צוות בית ספר וצוות המועדונית.

טיפול בפגיעות מיניות

האגף מממן באופן מלא טיפול בילדים ונוער שעברו פגיעה מינית. הטיפול כולל, הגנה, אבחון והערכה, הדרכת הורים, התערבות פסיכו-חינוכית וטיפול רגשי אצל מטפלים מומחים בתחום.  במידת הצורך  - ישנה התערבות של עו"ס לחוק הנוער. 

המרכז לנערה

השירות במרכז לנערה ניתן כמענה של טיפול ומניעה, והוא מהווה מסגרת טיפולית חברתית לשעות אחר הצהריים, לנערות בכיתות ז'-ט' העלולות להגיע למצבי סיכון. זאת, מתוך הבנה מקצועית שגיל התבגרות טומן בחובו אתגרים והתמודדויות שונות.
במרכז לנערה קיים ליווי מקצועי אישי של עו"ס ומדריכה וכן מתקיימות פעילויות חינוכיות, חוויתיות וסדנאות שונות הנוגעות לתחומים המאפיינים את גיל ההתבגרות. בין הפעילויות אנו עוסקים גם במיומנויות חברתיות, קשר מותאם ובריא עם בני זוג , מיניות בריאה, מניעת אלכוהול וסמים, ועוד.
העבודה עם הנערות נעשית ב"גובה העיניים", מתוך שותפות והקשבה לצרכים האישיים של כל אחת, ומתוך כך נבנית תכנית אישית, בנוסף לעבודה הקבוצתית.
במידת הצורך, צוות המרכז לנערה מלווה את הנערות בהשתלבות במסגרות החינוך הפורמליות והבלתי פורמליות ומסייע במציאת שירותים נוספים.

חובת הדיווח

על פי חוק, כל אדם, ובפרט אם הוא עובד בריאות, חינוך או טיפול,  אשר יודע על קטין הנפגע פגיעה פיזית, נפשית או מינית על ידי האחראי על אותו קטין, חובה עליו לדווח למשטרה או לעו"ס לחוק הנוער. 
האחראים על הקטין הם - בני משפחה (הורה או בן זוג של הורה, אחות, דודה, סבאסבתא, גיסה), או האחראי עליו במסגרת חינוכית פורמלית או בלתי פורמלית. 
כאשר קטין נפגע ע"י מישהו שאינו מוגדר כאחראי עליו, מוטלת חובת הטיפול על ההורה, תוך אפשרות לקבל ייעוץ מקצועי מעו"ס לחוק הנוער. 

טופס דיווח על ילד בסיכון

חוק הנוער  - טיפול והשגחה

תפקידו של עו"ס לפי חוק הנוער טיפול והשגחה,  הוא לסייע ולהתערב להגנת  ילדים ובני נוער, הנמצאים במצב של סיכון,  ולנקוט בכל הפעולות על מנת להגן על שלומם הפיזי והנפשי. 
כאשר נודע על קטין בסכנה, עו"ס לחוק הנוער, תבדוק את מצבו של הקטין ואת יכולת ההורים או המשפחה לפתור את מצב המצוקה המיידי שנוצר. לאחר מכן יבחן עם המשפחה אפשרויות למניעת הישנות של מצבי סיכון בעתיד. במידת הצורך, יוצע  למשפחה סיוע  בתוך הקהילה ובמקרי קצה, השמה מחוץ לבית. 
העדיפות היא לאפשר סיוע המוסכם על הקטין ועל משפחתו על פני סיוע הכפוי על ידי צו  בית משפט. 

העו"סיות לחוק הנוער באגף, מטפלות במסירות, בדאגה ובנחישות, בילדים ובבני נוער שנפגעו מאלימות ו/או מהזנחה של האחראים עליהם , גורמות להפסקת הפגיעה ובמקביל דואגות  לטיפול בילדים שנפגעו.

ניתן לפנות אלינו בדואר אלקטרוני בטלפון או בטופס פניה ליחידה

קישור לטופס פניה לעו"ס ילדים ונוער

חן ירחי
מזכירת אגף ועובדת מינהל וזכאות